ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟN


μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
web: www.ecogreens.gr - email: pressoffice@ecogreens-gr.org
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
Η εβδομάδα που πέρασε 20-26/03/10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Εκδήλωση των Ο.Π. στο Γκαίτε

Κυριακή, 21 Μάρτιος 2010 00:00
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα βίντεο με τις ομιλίες της εκδήλωσης των Ο.Π. στο Γκαίτε στηδιεύθυνση http://www.livestream.com/ecogreensgrtv/folder?dirId=cdc09a05-d942-4a4f-8b24-d640a20a14b5
Το βίντεο με την ομιλία του Μιχάλη Τρεμόπουλου μπορεί να αναζητηθεί στη διεύθυνσηhttp://www.livestream.com/ecogreensgrtv/video?clipId=flv_acc7e5d3-8b21-4488-afc0-722971a3e099
 
Η εβδομάδαανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στη Σάμο, είναι μόνο η αρχή... 
Κυριακή, 21 Μάρτιος 2010 00:00
Η συλλογή 2.875 μη χρησιμοποιούμενων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ήταν ο αριθμητικός απολογισμός από την πρωτοβουλία, την καμπάνια και τη δράση 43 εθελοντικών ομάδων στη Σάμο. Αποκορύφωμα της όλης προσπάθειας ήταν η μεταφορά και συγκέντρωση τους καθ' όλη την προηγούμενη εβδομάδα (15 ως και 21 Μαρτίου) σε φυλασσόμενο χώρο στο Μαλαγάρι και από κει τις επόμενες μέρες η ασφαλής διακομιδή τους σε πιστοποιημένες μονάδες προς ανάκτηση των πρώτων υλών και η αποφυγή έτσι των κινδύνων από την τοξικότητα των ουσιών τους.
 
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΗΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Eυρωκοινοβούλιο

Κυριακή, 21 Μάρτιος 2010 00:00
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σοβαρά και επικίνδυνα κενά στηδιαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων στην Αττική.
Τα νοσοκομειακά απόβλητα λόγω της επικινδυνότητάς τους πρέπει να αποτεφρώνονται σε εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών. Ο μοναδικός τέτοιος αποτεφρωτήρας στην Αττική όμως επεξεργάζεται σχεδόν το ένα τρίτο των αναμενόμενων ποσοτήτων νοσοκομειακών αποβλήτων. Οι υπόλοιπες είτε αποτεφρώνονται σε ακατάλληλους κλιβάνους νοσοκομείων, είτε αδρανοποιούνται μέσω αποστείρωσης είτε απορρίπτονται λαθραία σε χώρους ταφής κοινών απορριμμάτων, πρακτικές πουμπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
 
22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Μια ολοκληρωμένηυδατική πολιτική παραμένει ζητούμενο

Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2010 10:16
Για τους Οικολόγους Πράσινους η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) δεν είναι η μόνη ημέρα δράσης και αγώνα για το νερό. Είναι όμως μια σημαντική ευκαιρία να στοχαστούμε, να αναδείξουμε προβλήματα, να προτείνουμε αναγκαίες πολιτικές όσον αφορά τη στρατηγική διαχείριση και τις πολιτικές του πολύτιμου αυτού πόρου της ανθρώπινης και κάθε άλλης μορφής ζωής.
Είναι σαφές ότι η χώρα μας, αν και διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας υδατικών πόρων μακράν απέχει από του να τους διαχειρίζεται βιώσιμα, δηλαδή με βάση τις αρχές της διαφύλαξης της ποιότητάς τους και της βιοποικιλότητας που στηρίζουν, της υγιεινής και της διαγενεακής δικαιοσύνης.
 
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠO ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚH ΚΡIΣΗ
Περικοπές εξοπλιστικών δαπανών, προστασία των ασθενέστερων, αλλαγές και στην ευρωπαϊκή πολιτική

Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2010 16:13
Κοινό ψήφισμα για την ελληνική κρίση υιοθετήθηκε ομόφωνα στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Βαρκελώνη.
Πάνω από 300 αντιπρόσωποι από 36 πράσινα κόμματα επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στηστρατηγική για την κλιματική αλλαγή μετά την Κοπεγχάγη, αλλά και στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Από τους Οικολόγους Πράσινους συμμετείχε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γιάννη Τσιρώνη και την Όλγα Κήκου, μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου.
 
"ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ"
Οργάνωση συνάντησης από την Πολιτική ΚίνησηΛέσβου

Δευτέρα, 22 Μάρτιος 2010 00:00
Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Κίνησης Λέσβου των Οικολόγων Πρασίνων το Σάββατο 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα το θέατρο και τον πολιτισμό στο νησί μας. Βασικός καλεσμένος μας ήταν ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ηθοποιός, μέλος της Θεματικής Ομάδας Πολιτισμού των Οικολόγων Πράσινων, εκπρόσωποι των ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων της Μυτιλήνης καθώς και άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού της πόλης μας (κινηματογραφιστές, μουσικοί κλπ). Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα πολισμού και η αναζήτηση δράσεων για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού θεάτρου στην επαρχία.
 
ΤΟ MΕΛΛΟΝ TΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ
Βελτιωμένη αλλά όχι επαρκής η νέα πρόταση

Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010 14:58
  • Μειώνεται η δομημένη έκταση, αλλά ακυρώνονται χώροι πρασίνου
  • Διατηρείται το εμπορικό κέντρο
  • Παραμένει το γήπεδο του ΠΑΟ χωρίς σύνδεση με Ρυθμιστικό
  • Παραμένει ο σχεδιασμός μεγάλου υπόγειο γκαράζ στην Αλεξάνδρας
Σε μια πόλη με το έλλειμμα πρασίνου της Αθήνας και με σοβαρά πλήγματα στα περιαστικά δάση από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και του 2009, η προστασία και διεύρυνση των ελεύθερων χώρων οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα. Ο Ελαιώνας, όπου το Π.Δ. του 1995 προβλέπει 3.000 στρέμματα για πράσινο, κατέχει ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους δυνητικούς πνεύμονες της πόλης.
 
ΘΥΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΟ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τρίτη, 23 Μάρτιος 2010 18:41
Σχετικά με την σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα νέα φορολογικά μέτρα, ηεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, δήλωσε:
«Όσο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη φορολογία με περιορισμένο το κριτήριο της κοινωνικής δικαιοσύνης και μόνο ως ζήτημα εσόδων του κράτους, τόσο θα περιορίζεται σε μερεμέτια χωρίς καν να το συνειδητοποιεί. Εν αναμονή και της οριστικοποίησης του νομοσχεδίου, επισημαίνουμε ότι η κρίσηδεν αφορά μόνο τα ελλείμματα του Δημοσίου, αλλά και την πραγματική οικονομία. Το φορολογικό είναι απαραίτητο να συνδεθεί με συνολικότερες πολιτικές για το τι θέλουμε να προωθήσουμε και τι να αποθαρρύνουμε. Χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο ταυτόχρονης εξόδου από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να εγγυηθεί ότι δε μας περιμένουν κι άλλα έκτακτα μέτρα».
 
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ… ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ
Σε κίνδυνο άνθρωποι και ζώα, από τη λειτουργία τσίρκου στη Λάρισα

Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2010 00:00
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το τσίρκο που φιλοξενεί ο δήμος Λάρισας - και το οποίο τις επόμενεςημέρες πρόκειται να κάνει περιοδεία και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας - δέχεται κόσμο χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφάλειας για το κοινό! Ποιος θα είναι άραγε ο υπόλογος εάν ξεσπάσει φωτιά, εάν κάποιο ζώο άρρωστο μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες, εάν καταρρεύσει η κατασκευή, εάν...;
Ο Δήμος Λαρισαίων οφείλει από τον νόμο να είναι αυτός που χορηγεί εκτός της έκτασης και την άδεια λειτουργίας, για την έκδοση της οποίας θα πρέπει να πληρούνται δεκαπέντε (15) προϋποθέσεις! Ο Δήμος Λαρισαίων δεν άκουσε τις παρακλήσεις μας, ώστε ν' ακυρώσει τις παραστάσεις και να είναι από τους πρώτους δήμους που δεν θα δέχεται τσίρκο με ζώα, συμπεριφορά που προσβάλλει τον πολιτισμό μας και να καταδικάσει έτσι τον βασανισμό των ζώων. Ελπίζαμε ότι ο η Δημοτική Αρχή της Λάρισας θα διαβεβαίωνε πως είναι η τελευταία φορά που δέχεται τσίρκο με ζώα δείχνοντας έτσι έμπρακτα τις οικολογικές και τις περιβαλλοντικές της ευαισθησίες.
 
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ«ΠΑΡΑΝΟΗΣΗ» ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Από ’κει που μας χρωστούσαν, μας ’φάγαν και το βόδι…

Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010 15:40
Με έκπληξη διαβάσαμε στον τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Τετάρτης 24 Μαρτίου από πολλούς συνάδελφους δημοσιογράφους ότι «το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 15000 ευρώ στο κανάλι «Τηλεφώς» για παράνομη προβολή των Οικολόγων Πράσινων, κατά την περίοδο των κοινοβουλευτικών εκλογών, όπως εξάλλου είχε πράξει και κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών».
Ως γνωστό, οι Οικολόγοι Πράσινοι ουδέποτε έχουν προβληθεί από το εν λόγω κανάλι, το οποίο ανήκει μεν, σε «οικολόγους», οι οποίοι όμως δεν είναι Πράσινοι, αλλά συνεργαζόμενοι με τον ΛΑ.Ο.Σ... Προφανώς η είδηση αναπαρήχθη μηχανικά από λανθασμένη ανταπόκριση του ΑΠΕ, μετά από σχετικές ανακοινώσεις του ΕΣΡ για θέματα προστίμων σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
 
ΌΧΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΔΝΤ, ΟΧΙ ΣΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝΗΔΗ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου 

Πέμπτη, 25 Μάρτιος 2010 15:55
Την κατηγορηματική αντίθεση των Οικολόγων Πράσινων σε κάθε ιδέα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιχάλης Τρεμόπουλος στην ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της αναφοράς του Σβεν Γκίγκολτ για την Ετήσια Έκθεση του 2009 για την Ευρωζώνη και τα Δημόσια Οικονομικά, λίγες ώρες πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλες.
«Ακούγονται διάφορες ανακρίβειες που αφορούν την Ελλάδα, όπως το ότι η υπερχρέωση της χώρας μου οφείλεται στις αυξήσεις των μισθών πάνω από την παραγωγικότητα, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με εξωτερικό δανεισμό για να έχουν οι μισθωτοί υψηλή κατανάλωση, όμως η παραγωγικότητα της Ελλάδας δεν ήταν πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ των 27», σημείωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για τις πρόσφατες χρονιές ήταν κοντά ή πάνω από το 90%
 
ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ;
Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Eυρωκοινοβούλιο για την αναστολή της χρηματοδότησής τους

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 13:28
Για την αναστολή της χρηματοδότησης των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατέθεσε ερώτηση στο Eυρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Τα 69 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα αναπτύσσουν κάθε χρόνο δραστηριότητες για χιλιάδες μαθητές που τα επισκέπτονται, διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό και επιμορφώνουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η διακοπή χρηματοδότησής τους από την κυβέρνηση, στη μέση μάλιστα της σχολικής χρονιάς, έρχεται να προστεθεί στη χρόνια υποχρηματοδότηση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα ελληνικά σχολεία με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνέπεια του παγώματος της χρηματοδότησης είναι η αναστολή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, της παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και πολλών επισκέψεων σε Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γι' αυτή τουλάχιστον τη σχολική χρονιά.
 
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗΤΟΥ Δ.Ν.Τ.;
Υπερβολικοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ΕΕ

Παρασκευή, 26 Μάρτιος 2010 15:41
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις των χωρών της ευρωζώνης για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ηεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε τους πανηγυρισμούς για τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον υπερβολικούς. Κανένα πρόβλημα δεν έχει λυθεί, και κανένα σχέδιο δεν εμφανίζεται για το πώς θα αξιοποιηθεί η πίστωση χρόνου που κερδήθηκε. Χωρίς να απαξιώνουμε την προσπάθεια για κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό και τη θετική κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μας ανησυχεί η έμμεση νομιμοποίηση των απαιτήσεων για μηχανισμούς εκδίωξης από την ευρωζώνη, κυρίως όμως η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της «τεχνογνωσίας» του. Αν δεν προβληματίζει η οικολογική καταστροφή δεκάδων χωρών στο όνομα των εισηγήσεων του Δ.Ν.Τ. για εξαγωγικό προσανατολισμό, ας προβληματίσει τουλάχιστον η πρόσφατη αποτυχία του να βγάλει από το αδιέξοδο ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός, που άνοιξε πρώτος τη συζήτηση για προσφυγή στο συγκεκριμένο οργανισμό, ας αναλάβει και τις ευθύνες που του αναλογούν».
 
Η εβδομάδα που έρχεται 27/03-02/04/10
  • Δευτέρα 29 Μαρτίου: Σας προσκαλούμε στην πρώτη Συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν στελέχη της διασυλλογικής- διακομματικής Συμμαχίας "Αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά", την Δευτέρα 29 Μαρτίου, στις 12.30, στην Αίθουσα Συλλόγου Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16). Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.
Ανακοινώσεις από ομάδες, μέλη και φίλους των ΟΠ
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ανακοινώνονται οι δραστηριότητες τους στην "Εβδομάδα που έρχεται" να αποστέλουν τις σχετικές πληροφορίες έως 12.00 κάθε Παρασκευής στην ηλεκτρονική διεύθυνση op.ebdomada@gmail.com.
Yπεύθυνοι: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, Στέλλα Κεμανετζή, Κώστας Γεωργιάδης
Επιμέλεια: Σπύρος Δήμας

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...