ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΖΩΗΣ .

Η Αττική και πάλι στις φλόγες: στο ίδιο έργο θεατές…

  • ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΖΩΗΣ

Μέρες που θυμίζουν το τραγικό καλοκαίρι των πυρκαγιών του 2007 ξαναζεί σήμερα η Αττική. Νιώθουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια αγωνία και την ίδια οργή όπως τότε. Αλλά και κάποια στιγμή πρέπει να αναζητήσουμε τις ευθύνες που υπάρχουν.

Αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων, με επικεφαλής τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, επισκέφτηκε για ενημέρωση το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

«Δυστυχώς η τραγωδία του 2007 δεν φαίνεται να δίδαξε τίποτα την κυβέρνηση που επέλεξε να διαιωνίσει το έλλειμμα μέτρων πρόληψης και την απουσία συγκροτημένης δασικής πολιτικής. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμεριζόμαστε την οργή των πολιτών και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές ευθύνες και να προλάβουμε τις επόμενες καταστροφές», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά την ενημέρωση.

Βέβαια αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλήσουμε αναλυτικά για τις ευθύνες για αυτή τη μεγάλη καταστροφή που συντελείται στο Γραμματικό, το Βαρνάβα, το Μαραθώνα. Προέχει η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και η προστασία όχι μόνο της ζωής των πολιτών και της περιουσίας τους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Η Αττική χάνει το ένα μετά το άλλο τα δασικά οικοσυστήματά της και βιώνει άμεσα τις συνέπειες αυτής της οικολογικής καταστροφής.

Αυτές τις δύσκολες ώρες εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις τοπικές κοινωνίες των πληττόμενων περιοχών και σε όσους μάχονται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Και απευθύνουμε έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Πιστεύοντας ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για πολιτικές δηλώσεις on camera με φόντο τις φλόγες της πυρκαγιάς, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται να βρεθούν στο πλευρό των κατοίκων από την επόμενη μέρα. Όταν όμως σβήσουν οι φλόγες, έχουμε να πούμε πολλά για όσα είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι όφειλαν να είχαν γίνει από καιρό και δεν έγιναν ποτέ.

Όμως, δεν μπορούμε να μην βροντοφωνάξουμε ότι “χρειαζόμαστε το δάσος” και “αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο”. Πρέπει να το κατανοήσουν οι πολιτικοί και η κυβέρνηση που ευθύνονται τόσο για την αδυναμία να διαμορφώσουν τόσα χρόνια αποτελεσματική πολιτική προστασίας του δάσους, παρά τις τεράστιες καταστροφές που ζήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2007. Το ζητούμενο παραμένει μια πολιτική πρόληψης των πυρκαγιών και έγκαιρης αντιμετώπισής τους όταν ξεσπούν, αλλά και περιορισμού των αιτιών έναρξης των πυρκαγιών (που συχνά οφείλονται σε ανθρώπινους παράγοντες που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε) καθώς και διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου και πρακτικών που αποτρέπουν τη σκόπιμη καταστροφή του δάσους. Αυτά τα βασικά γιατί δεν γίνονται;

Οι πολιτικοί υπεύθυνοι για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτυγχάνουν στο ρόλο τους για άλλη μια φορά. O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χατζηγάκης και ο υφυπουργός κ. Κιλτίδης, κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο υπουργείο και της ενασχόλησής τους με τη δασική πολιτική δεν έπραξαν απολύτως τίποτα για τη θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων, παρά τις εξαγγελίες τους για τα προβλήματα του χώρου και τη διαπίστωσή τους ότι η αρμόδια Δασική Υπηρεσία υπολειτουργεί και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αποδεικνύεται αναποτελεσματικός για την αντιπυρική προστασία. Υπάρχουν λοιπόν ευθύνες και αυτές πρέπει να αποδοθούν μόλις αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΠ

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...