Πράσινη Τράπεζα για την κρίση, ... Και πρόταση διαλόγου για 11 περιβαλλοντικά προβλήματα .

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας και συνδέουν τη χρηματοδότηση των δήμων με το κατά πόσον λαμβάνουν μέτρα στήριξης του φυσικού περιβάλλοντος

Πράσινη Τράπεζα για την κρίση Και πρόταση διαλόγου για 11 περιβαλλοντικά προβλήματα

Την επίτευξη συμφωνιών με άλλους πολιτικούς χώρους επιδιώκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι που ετοιμάζουν καλοκαιρινή  αντεπίθεση για την προστασία του περιβάλλοντος. Στη φωτό  το μέλος της Γραμματείας Νίκος Χρυσόγελος με τη Βίκυ Νάκου, συντονίστρια στα θέματα δασικής πολιτικής
Καλοκαιρινή αντεπίθεση για την προστασία του περιβάλλοντοςεξαπολύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι,προβάλλοντας την πράσινη ατζέντα τους. Και με τον αέρα του 3,5% που τους έδωσαν οι πολίτες την 7η Ιουνίουδεν διστάζουν να προτείνουν ακόμα και σύνδεση της χρηματοδότησης των δήμων, με το κατά πόσον λαμβάνουνμέτρα για τη στήριξη του φυσικού περιβάλλοντος, την αλλαγή του οικοδομικού κανονισμού, την κλιμακωτή χρέωση του νερού που χρησιμοποιούν οι αγρότες αλλά και τον χαρακτηρισμό του Υμηττού ως Εθνικού Πάρκου. 

Την ίδια στιγμή καθιστούν σαφές ότι επιδιώκουν διάλογο με όλα τα δημοκρατικά κόμματα αλλά και την επίτευξη συμφωνιών «διατηρώντας την πολιτική ανεξαρτησία τους ως διακριτού αυτόνομου πολιτικού χώρου». Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει ο Νίκος Χρυσόγελος, «καλούμε τα κόμματα να πάρουν θέση για έντεκα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα». Αντιστοίχως καταθέτουν και τις δικές τους προτάσεις οι οποίες διακρίνονται, αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο, για τη σαφήνειά τους. Το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων προτείνει την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Αειφορίας, ενώ στο κεφάλαιο των απορριμμάτων εστιάζουν περισσότερο στην κριτική και εμμέσως στις προτάσεις: εγκαλούν τον υπουργό Περιβάλλοντος γιατί δεν έχει υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακύκλωση των μπάζων, αλλά και τους μεγάλους δήμους- όπως της Αθήνας, του Πειραιά και του Περιστερίου- γιατί δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους στα θέματα ανακύκλωσης «είτε γιατί φλερτάρουν με την καύση των απορριμμάτων είτε γιατί προσβλέπουν σε άλλα ανταλλάγματα μέσω της ανακύκλωσης» Πετρέλαιο τέλος. Στο θέμα της ενέργειας οι Έλληνες Πράσινοι προτείνουν τη στρατηγική απεξάρτησης από τον λιγνίτη και το πετρέλαιο τα επόμενα 30 χρόνια και την αύξηση αντιστοίχως κατά 30% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι είναι κατά της εκτροπής του Αχελώου. Το τελευταίο μάλιστα το συνδυάζουν με μέτρα κατά της σπατάλης του νερού στον Θεσσαλικό Κάμπο ζητώντας να καθιερωθεί κλιμακωτή χρέωση στο τιμολόγιο των αγροτών. 

Στα έντεκα σημεία περιβαλλοντικής πολιτικής όπου ζητούν να δοθεί προτεραιότητα στην Ελλάδα περιλαμβάνεται η σύσταση νέων θεσμών, ορισμένοι εκ των οποίων διακρίνονται για την πρωτοτυπία τους- όπως είναι «Κοινοβούλια νερού με βάση τις υδρολογικές λεκάνες» ή «Φόρουμ Ακτών»- ενώ σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση επισημαίνουν ότι θα πρέπει, για παράδειγμα, να δίδονται ενισχύσεις σε επιχειρήσεις με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική απόδοσή τους. Οι Έλληνες Πράσινοι μιλούν ακόμη για «μερική εκτροπή» του πακέτου Αλογοσκούφη προς την ενίσχυση πράσινων θέσεων εργασίας, ενώ ειδικότερα για την πράσινη ανάπτυξη τονίζουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν ακόμα και «εναλλακτικοί πιστωτικοί συνεταιρισμοί στα πρότυπα της ιταλικής ΒΑΝCΑ ΕΤΙCΑ. Φορείς που διαχειρίζονται αποταμιεύσεις μελών και πελατών τους χωρίς κερδοσκοπικές πρακτικές και χωρίς τη συνήθη αδιαφορία των περισσοτέρων τραπεζών για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των δράσεων που χρηματοδοτούν». Προτείνουν ακόμη «τοπικά δίκτυα εξωχρηματικών ανταλλαγών όπου ανταλλάσσονται χωρίς χρήματα υπηρεσίες όπως φύλαξη παιδιών, επισκευές συσκευών, ιατρικές ή νομικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα μαθήματα». Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, θέτουν ως προϋπόθεση οι υπηρεσίες αυτές να μη φορολογούνται. 
«Πάρτε θέση»
Τα 11 σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα πάνω στα οποία οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τα κόμματα να πάρουν θέση είναι: 
1. Το θέμα των απορριμμάτων 
2. Το υπουργείο Περιβάλλοντος 
3. Η κλιματική αλλαγή
 4. Οι υδάτινοι πόροι 
5. Η αποκατάσταση των καμένων περιοχών 
6. Οι φυσικοί πόροι 
7. Τα δάση
 8. Τα αστικά λύματα 
9. Η θάλασσα και οι ακτές 
10. Το θεσμικό πλαίσιο 
11. Το μοντέλο ανάπτυξης 
Η ατζέντα για τις πόλεις● Επέκταση των δικτύων τραμ και κατασκευή νέων σε όσες δεν διαθέτουν ● Δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης στις εισόδους των πόλεων με πύκνωση των δρομολογίων στις συγκοινωνίες ● Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων παντού ● Παροχή της δυνατότητας στους δήμους να αποκαθιστούν οι ίδιοι εγκαταλελειμμένα κτίρια- ιδιαίτερα διατηρητέα- με αντάλλαγμα την εκμετάλλευσή τους μέχρι την απόσβεση της δαπάνης ● Επίσπευση έργων αστικού πρασίνου και δημιουργία μητροπολιτικών πάρκων.
Δημοσίευση σχολίου