ΓΕΝΟΠ : Να επιταχυνθεί η διαδικασία κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη

3 Φεβρουαρίου 2009, 18:31

Υπέρ της κατασκευής του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, το οποίο θα καλύπτει με ηλιακή ενέργειας τις ανάγκες 28.000 νοικοκυριών του νομού Αρκαδίας, τάσσεται με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Η Ομοσπονδία ζητεί χαρακτηριστικά από τη Διοίκηση και τη Κυβέρνηση να επισπεύσει την εγκατάσταση νέας ισχύος, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) κάθε μορφής.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επισημαίνει τα τελευταία χρόνια με τον πιο δυνατό τρόπο, τις καταστροφικές βιοκλιματικές αλλαγές που έχει επιφέρει στον πλανήτη η αλόγιστη χρήση ρυπογόνων καυσίμων κύρια από τους μεγάλους παγκόσμιους ρυπαντές και όλη η ανθρωπότητα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη έχει προστρέξει στην μείωση ρύπων που πρέπει να είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας, τονίζει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

«'Έτσι, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε με ενθουσιασμό τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου Φωτοβολταικού (Φ/Β) Πάρκου στη Μεγαλόπολη, ισχύος 50 MW, που πρόκειται να υλοποιήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική, κατά 100%, εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης η Ομοσπονδία δηλώνει αντίθετη σε όποιες προσπάθειες γίνονται για την παρεμπόδιση αυτού του τόσο σημαντικού έργου ΑΠΕ, αφού μάλιστα η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ έχει δεσμευθεί ότι όση έκταση θα καταλάβει το Φ/Β Πάρκο (περίπου 1350 στρέμματα), άλλη τόση θα δενδροφυτεύσει σε δασική περιοχή περί τη Μεγαλόπολη, που κάηκε από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.

«Θεωρούμε αδικαιολόγητες τις όποιες αντιτιθέμενες προσπάθειες και ιδιαίτερα τις προσφυγές στο ΣΤΕ», τονίζει η Ομοσπονδία, αφού είναι γνωστό ότι το εν λόγω έργο:

  • Έχει εγκριθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Ν. Αρκαδίας και από όλες τις Αρχές και τους κρατικούς φορείς που προβλέπονται από τη νομοθεσία.
  • Έχει εφοδιαστεί με όλες τις προβλεπόμενες άδειες παραγωγής, εγκατάστασης κλπ.
  • Έχουν καταρριφθεί από την Πανεπιστημιακή κοινότητα ως εντελώς αβάσιμες, οι διάφορες ανεύθυνες δοξασίες περί εκπομπής ραδιενέργειας, περί υπερθέρμανσης του περιβάλλοντος κλπ.
  • Πρόκειται για ένα έργο παραγωγής καθαρής ενέργειας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

«Καλούμε καλόπιστα τις όποιες αντίθετες φωνές να αναλογισθούν απλά, τη σημασία και μόνο που έχει για το περιβάλλον η παραγωγή 50MW με μηδενική ρύπανση και να αναλογισθούν τις ευθύνες τους όταν αντιτίθενται σε τέτοιες ενέργειες», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.

Δημοσίευση σχολίου