Καποδίστριας – Σπινέλι – Ευρώπη

Καποδίστριας – Σπινέλι – Ευρώπη 


Συνέδριο:Καποδίστριας - Σπινέλι - Ευρώπη

Spinell
 Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συζήτησης για την αναγκαιότητα ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, είναι σκόπιμο να υπενθυμίσουμε το έργο και τη σκέψη δύο δημιουργών ευρωπαϊκών συνταγμάτων, αφενός του διακεκριμένου φεντεραλιστή Αλτιέρο Σπινέλι (1907-1986) του οποίου το όνομα έχει δοθεί στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλες - και αφετέρου, του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831), πρώτου κυβερνήτη της σύγχρονης Ελλάδας αλλά επίσης, όπως ο Σπινέλι, σχεδιαστή συνταγμάτων.

Πολιτικός πανευρωπαϊκής εμβέλειας, ο Καποδίστριας ως υπουργός εξωτερικών του Τσάρου της Ρωσίας όχι μόνο συνέβαλε στη δημιουργία του συντάγματος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, αλλά επίσης στη Συνέδριο της Βιέννης το 1814 βοήθησε στην αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας των ευρωπαϊκών κρατών μετά από τους πολέμους του Ναπολέοντα - εμποδίζοντας, για παράδειγμα, το διαμελισμό της Γαλλίας.

Παρόλο που η απόσταση είναι μεγάλη μεταξύ αυτών των δύο προσωπικοτήτων, μια σύγκριση των κοινών χαρακτηριστικών τους είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Ήταν και οι δύο άνθρωποι αφοσιωμένοι στο διαφωτισμό, την κοινωνική πρόοδο, το ιδανικό μιας ενωμένης και πρωτοπορειακής Ευρώπης. Ο εορτασμός το 2008, της 180ης επετείου της ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, αποτελεί θαυμάσια ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό κοινό, τη συμβολή του Καποδίστρια και του Σπινέλι στην υπόθεση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Δήμος της Αίγινας σε συνεργασία με το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας προτείνουν τη διοργάνωση μιας διημερίδας στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2008, με θέμα και τίτλο «Καποδίστριας-Σπινέλι-Ευρώπη». Οι ομιλητές που έχουν ήδη δεχθεί να συμμετάσχουν είναι οι ακόλουθοι:

1. Πάνος Τριγάζης, οικονομολόγος, ειδικευμένος στις Διεθνείς Σχέσεις, συντάκτης του βιβλίου «Βύρων εναντίον Ελγίνου», ένθερμος υποστηρικτής της παραπάνω πρωτοβουλίας.

2.  Ιvo Slaus, φυσικός, μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών της Κροατίας, μέλος της Academia Europaea, πρόεδρος του τμήματος Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης της Παγκόσμιας Ακαδημίας.

3) Άννα Γιαννούλη, ιστορικός, διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου της Αίγινας.

 4) Mikael Book, κοινωνιολόγος, συγγραφέας, συντονιστής τις ιστοσελίδας  Spinellis Footsteps . Ο Mikael Book είναι ειδικευμένος στο έργο του Altiero Spinelli και, όπως ο Πάνος Τριγάζης και ο IvoSlaus, ενθερμος υποστηρικτης της ιδέας μιας συζήτησης «Καποδίστριας -  Σπινέλι – Ευρωπη».

Πρόγραμμα

Σάββατο 22 – 11 – 08

9.00 – 9.30 :  Εγγραφή συνέδρων9.30 – 10.00  Έναρξη Συνεδρίου
Ioannis_Kapodistrias_(1776-1831)
-Χαιρετισμός του Δημάρχου Αίγινας  Π. Κουκούλη
-Χαιρετισμοί Πρέσβεων Ελβετίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Σλοβενίας
-Χαιρετισμός εκπροσώπου της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
-Χαιρετισμός του υποδιευθυντή του γραφείου Αθήνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γ. Κοκκάλα
-Χαιρετισμός αντιπροσώπου του Δικτύου Πόλεων Καποδίστρια, -Xαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου των Ενεργών Πολιτών Αίγινας Σ. Πανταβού
10.00 – 10.30 Προβολή βίντεο του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αίγινας «Καποδίστριας  – Σπινέλι – Ευρώπη»
10.30 – 11.30  1η συνεδρία:
Συντονιστής Π. Κουκούλης. Από τον Καποδίστρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ivo Slaus: Από τον Καποδίστρια  στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ανδρέας Κούκος :Η Ευρωπαϊκή Πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια και τα σύγχρονα μηνύματα που απορρέουν
Μιchelle Bouvier-Bron: Η αποστολή του Ι. Καποδίστρια στην Ελβετία
11.30 - 12.30   2η συνεδρία:
Συντονιστής Καθηγητής Κ. Γαβρόγλου, Πρόεδρος του Καποδιστριακού Πνευματικού ΚέντρουΑπό τον Καποδίστρια στον Σπινέλι
Σοφία Σφυρόερα: Ο Καποδίστριας στην Αίγινα Πάνος Τριγάζης : Καποδίστριας – Σπινέλι – Η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Mikael Book:Η επικαιρικότητα των ιδεών του Α. Σπινέλι για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση
12.30 – 12.45: Διάλειμμα
12.45 – 13.45: 3η συνεδρία:
Συντονιστής Γιάννης Κοκκάλας "Από το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα του Αλτιέρο Σπινέλι στη Συνθήκη της Λισαβόνας"
Ομιλίες από ‘Ελληνες Ευρωβουλευτές των παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Κ. Μποτόπουλος, Γ. Παπαστάμκος, Δ. Παπαδημούλης)
13.45 – 14.15: Συζήτηση με το κοινό, Συμπεράσματα, Προτάσεις – Ψήφισμα
14.15 Γεύμα
19.00 Βραδυνή προβολή ταινίων
1. Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: A. Σπινέλι
2.Michele Bouvier-Bron: I.Γ.Εϋνάρδος
3. Σοφίας Σφυρόερα: I.Καποδίστριας
Συζήτηση: Oι πατρίδες του Καποδίστρια. Συντονισμός: Γιώργος Τσατήρης, μέλος του Δ.Σ. του Δήμου Αίγινας, υπεύθυνος για το Δίκτυο Καποδίστρια, Eλένη Σκρέκου, Σύλλογος Γυναικών Αίγινας
Κυριακή 23/ 11
9.30 Επίσκεψη στα Καποδιστριακά κτήρια &στους αρχαιολογικούς χώρους Κολόνας, Παλαιοχώρας, Ναού Αφαίας. Ξενάγηση από τους Εύη Τουλούπα αρχαιολόγο, Gerald Thompson, συγγραφέα
13.30 Γεύμα
16.00 Αναχώρηση των συνέδρων
Οργανωτική επιτροπή:Γ. Μπόγρης (Δήμος Αίγινας, Πολιτιστικά), Γ. Τσατήρης (Δήμος Αίγινας και Δίκτυο Καποδίστρια),  Γ. Χωλ (Σύλλογος Ενεργών Πολιτών), Α. Κράους (Σύλλογος Ενεργών Πολιτών), Γ. Κοκκάλας (Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...