Παγκόσμια ημέρα των ακτών !


Η 24η Οκτωβρίου ορίστηκε πρόσφατα από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα αφιερωμένη στις ακτές.  Ο πρώτος εορτασμός είναι αφιερωμένος στα παράλια της Μεσογείου.
Η ημέρα αυτή βρίσκει τη χώρα μας με σοβαρό έλλειμμα στο θέμα αυτό.  Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ακτές της Μεσογείου, τα οποία στην Ελλάδα είναι πιο έντονα, όπως η μόλυνση των νερών, ο κίνδυνος εξαφάνισης ειδών από την πανίδα και την χλωρίδα - όχι μόνο από την ρύπανση των υδάτων, αλλά και από την καταστροφή των βιοτόπων για «οικονομική αξιοποίηση»-, και η υπεραλίευση, θα γίνουν εντονότερα με το Χωροταξικό για τον Τουρισμό.
Χιλιόμετρα ακτών, περιοχές φυσικού κάλλους και natura θα οικοδομηθούν ανεξέλεγκτα, ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα θα αποδομηθούν. Η πολιτική που ευνοεί το μαζικό τουρισμό σε βάρος των άλλων τομέων της οικονομίας είναι και φτηνή και πρόχειρη και καταστροφική για το περιβάλλον.
Στις πόλεις το θαλάσσιο μέτωπο έχει φορτωθεί με χρήσεις εντελώς ασύμβατες, οι παραλίες αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτές είναι περίπου αδύνατη.
Το αίτημα για απόσυρση του Ειδικού Σχεδίου για το Χωροταξικό του Τουρισμού και για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ακτών έρχεται για μια ακόμα φορά δραματικά στο προσκήνιο. 

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...