- Οικομουσείο "Κουριτία οδός"

Αγαπητοί φίλοι
Το Οικομουσείο Αγροτικής ζωής ορεινής Ρεθύμνης πραγματοποίησε
συνέδριο ολοκλήρωσης πιλοτικής δράσης 2006-2008 και παράπλευρες πολιτιστικές δράσεις στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων "αποθήκη πολιτισμού" στο Μελιδόνι δήμου Γεροποτάμου στον νομό Ρεθύμνης, από τις 9 έως και 13 Οκτωβρίου 2008.
Παρεβρέθηκαν ο Κ.Ιωσήφ Βεντούρας, εκπρόσωπος Κρήτης, η Δριμισκιανάκη Στέλλα εκπαιδευτικός φίλος των Ο.Π. και η γράφουσα, μέλος των Ο.Π.
Εγινε παρουσίαση της εργασίας-μελέτης-υλοποίησης δράσεων διακεκριμένων επιστημόνων Ελλάδας, Κύπρου, Ιορδανίας και Τουρκίας , με παρόντες και ομιλιτές την Περιφέρεια Κρήτης,την Νομαρχία Ρεθύμνης, των 4 δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την Δημοτική επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου Ηρακλείου κ.α.
Μας δόθηκε το βήμα για να εκφράσουμε τις απόψεις μας για το όλο εγχείρημα και αναφέρθηκε ότι είμασταν οι μόνοι εκπρόσωποι Κομμάτων που παρεβρέθησαν.

Οφείλω να σας πω με λίγα λόγια τι εστί οικομουσείο και Κουρητία Οδός. Δανείζομαι την περιγραφή όπως παρουσιάζεται από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος.
"Το μοναδικό φυσικό και πολιτιστικό τοπίο στις βορειοδυτικές υπώρειες του Ψηλορείτη αποτελεί την περιοχή ανάπτυξης του Οικομουσείου Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης.
Το οικομουσείο είναι ένα σύνολο επισκέψιμων χώρων με την οργάνωση τοπικών δικτύων που εξασφαλίζουν τη διάχυση της γνώσης για την κατανόηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των ανθρώπων και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των τόπων τους.
Η έννοια του οικομουσείου είναι η πρόταση για τη δημιουργία ενός μόνιμου φορέα με μουσειακή διάρθρωση και τη μορφή πολιτιστικού εργαστηρίου ως κέντρου τεκμηρίωσης, έρευνας, διαμόρφωσης εκπαιδευτικών ή επιμορφωτικών προγραμμάτων και επιστημονικών προτάσεων για την προώθηση μιας βιωματικής σχέσης με την πολιτιστική κληρονομιά.
Η ίδρυση και λειτουργία του Οικομουσείου «Κουρητία Οδός» στοχεύει επιπλέον στην υποστήριξη ενός ήπιου τουρισμού (αγροτουρισμού -οικοτουρισμού - πολιτιστικού), με βάση την αγροτική ζωή και την αγροτική παραγωγή και σεβασμό στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των οικισμών που συμμετέχουν στον φορέα.
Το Οικομουσείο Αγροτικής Ζωής Ορεινής Ρεθύμνης δομείται πάνω σε μία νοητή θεματική διαδρομή σημαντικών τόπων που με την ονομασία Κουρητία οδός περιγράφει μια περιοχή με ομοιογενή στοιχεία και χαρακτηριστικά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Το οικομουσείο «Κουρητία οδός» έχει σχεδιάσει την ομώνυμη νοητή θεματική διαδρομή, σε σημαντικούς τόπους της ευρύτερης περιοχής, που έχουν ομοιογενή χαρακτηριστικά από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Οι εμπειρίες, τα τοπία και τα αξιοθέατα, που μπορεί κανείς να χαρεί σε αυτή τη διαδρομή είναι πρακτικά απεριόριστα:
Μια διαδρομή από το Πάνορμο, Αχλαδές, Μελιδόνι με το ιστορικό σπήλαιο του, τα Τζανακιανά με έδρα του οικομουσείου στο σπίτι των Κουρήτων και τον μινωικό τάφο, τις Μαργαρίτες διεθνές κέντρο κεραμικής, την Ελεύθερνα με την νεκρόπολη που χρονολογείται από το 3000 π.χ. έως τον 8ο αιώνα μ.χ., το Μοναστηράκι με το μινωικό ανάκτορο, την Βισταγή και το Αποδούλου με τον μινωικό οικισμό 2000-1.700 π.Χρ. είναι μια καταπληκτική διαδρομή για να γνωρίσουμε και να δούμε τον τόπο από το τότε στο σήμερα.
Η ίδρυση και λειτουργία του Οικομουσείου στοχεύει επιπλέον στην υποστήριξη ενός ήπιου τουρισμού (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός) με βάση την αγροτική ζωή και την αγροτική παραγωγή και σεβασμό στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των οικισμών που συμμετέχουν στο φορέα."    Χρυσουλάκη Αγγέλα
--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~

Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας !

  Τα πολιτιστικά μονοπάτια   Select Language Τα πολιτιστικά μονοπάτια της Αίγινας  είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αίγινας με τη...